Ο ισραηλινός στρατός μπαίνει στην Ράφα – Συγγενείς των ομήρων ζητούν να πέσει η κυβέρνηση Νετανιάχου

Αίγυπτος: Απαράδεκτη η κλιμάκωση στη Ράφα

Η Αίγυπτος αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από το πέρασμα της Ράφα λόγω της «απαράδεκτης κλιμάκωσης» από την πλευρά του Ισραήλ, μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Alqahera News satellite, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο.

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε το πρωί του Σαββάτου (11/5) από τους κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυθούν από εκεί και να μετακινηθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στην αλ Μαουάσι, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα στο νότιο τμήμα της Γάζας εν όψει της αναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης.

Η κατάσταση στη Ράφα

Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στην ανατολική Ράφα με μαχητές της Χαμάς να στήνουν ενέδρες σε άρματα μάχης και στρατεύματα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ρουκέτες και πυρά ελεύθερων σκοπευτών, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στην πόλη που φιλοξενεί 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Τα ισραηλινά τανκς σφραγίζουν τη Ράφα από το νότο και ολοκληρώνουν την περικύκλωση της «κόκκινης ζώνης», όπου ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση 100.000 εκτοπισμένων Παλαιστινίων κατοίκων, καθώς το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου εγκρίνει την επέκταση των επιχειρήσεων στα νότια της πόλης.

Ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους

Την ίδια ώρα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν να διεξαχθεί ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα, όπου εκατοντάδες πτώματα -συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων – ανακαλύφθηκαν γύρω από τα νοσοκομεία Νάσερ και αλ-Σίφα.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν το Ισραήλ

Μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η χρήση από το Ισραήλ των όπλων που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ στη Γάζα πιθανόν να παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στο Ισραήλ προς το παρόν.

Συγγενείς των ομήρων ζητούν πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου

Παράλληλα, σε μαζικές κινητοποιήσεις καλούν τους Ισραηλινούς πολίτες οι συγγενείς των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με αίτημα να πέσει η κυβέρνηση Νετανιάχου και να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι.

Σε συνέντευξη που έδωσαν, επισημαίνουν ότι ο Νετανιάχου δεν πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά και κάλεσαν τους Ισραηλινούς να βγουν στους δρόμους για να «σώσουν το Ισραήλ από τον Νετανιάχου» και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνται στη Γάζα. Από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, χιλιάδες πολίτες βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας από την κυβέρνηση να ενεργήσει για τη διάσωση των ομήρων.

Επισημαίνουν επίσης ότι ο Νετανιάχου «δεν είναι μόνο το εμπόδιο που μας εμποδίζει να πάρουμε πίσω τους ομήρους μας. Είναι επίσης αυτός που εμποδίζει το κράτος του Ισραήλ να πετύχει» και προσθέτουν: «Για να σώσουμε τους ομήρους από τη Χαμάς, πρέπει να σώσουμε το Ισραήλ από τον Νετανιάχου».

Οι συγγενείς των ομήρων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «δεν νοιάζεται για τους ομήρους και οδηγεί ολόκληρη τη χώρα στην καταστροφή» και λένε στα κυβερνητικά στελέχη: «Σταματήστε να συνεργάζεστε μαζί τους, σώστε τους ομήρους και σώστε το κράτος του Ισραήλ. Βγείτε έξω και πείτε στον κόσμο ότι για να σώσουμε τους ομήρους μπορούμε και πρέπει να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί